Kedi Hastalıkları
Kedi Hastalıkları

Kedi Hastalıkları

 

Kedi Hastalıkları


  Kedi hastalıkları bazen tehlikeli olabilir. Bu sebeple kedilerin sağlıklı olduğundan da emin olmak, düzenli olarak veteriner hekime muayeneye götürmek gerekir. Sevimli evcil hayvanınıza ne kadar iyi bakarsanız bakın bazen onlar da hasta olabilir. Kedilerin yakalanabileceği en önemli hastalıklardan kısaca bahsedecek olursak da;

 

 

Kedilerde Hipertiroidizm
 

  Kedilerden bu hastalığın en olası nedeni tiroid bezindeki iyi huylu tümör nedeniyle bezin çok fazla hormon salgılamasıdır. Eğer kediniz normalden daha fazla su içmeye başlarsa, saldırgan ve asabi davranışlarda bulunursa, aniden hiperaktifleşirse bir şeyler yanlış gidiyor demektir. Buna ek olarak normalden fazla mama yiyorsa ve yediği zaman kusuyorsa, kilo kaybı başladıysa hemen bir veteriner hekime muayeneye götürmenizi öneririz. Kedilerde hipertirodizm tedavisi ise diğer koşullara bağlı olmakla birlikte ilaç tedavisiyle aşırı aktif bez düzenlenebilir, cerrahi müdahaleyle bez çıkartılır ve hatta radyoaktif tedaviyle hastalıklı tümör yok edilebilir.

 

 

Kedilerde Solunum Yolu Virüsü
 

  Kediniz hapşırıyorsa, burnunu çekiyorsa, öksürüyorsa, gözü veya burnu akıyorsa, tıkanmış görünüyorsa ve ağız ile burun ülseri varsa evcil hayvanınız üst solunum yolları virüsü kapmış demektir. Kedilerde üst solunum yolu burun damlası, göz merhemi ve anti-bakteriyel ilaçlarla tedavi edilir.

 

 

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu
 

  Kedilerde kulak enfeksiyonu hastalığının birkaç nedeni vardır. Akıntı, bakteri, diyabet, alerjiler ve ilaca karşı reaksiyonlar içerebilir. Bazı kedi ırkları kulak enfeksiyonlarına daha duyarlıdır. Evcil hayvanınızda kulak akıntısı, kafa sallama, kulak kapaklarında şişme ve kokma varsa, kulağına dokunulduğunda aşırı tepki veriyorsa kedinizde kulak enfeksiyonu vardır. Tedavisi için kulak tıkaçları, kulak temizleyici, kulak ve ağız yoluyla ilaç alımı ve ciddi vakalarda ameliyat gerekecektir. Doğru bir tedavi programı için veteriner hekiminize danışınız.

 

 

Kedilerde Bağırsak İltihabı ve Kabızlık
 

  Kediler dışkısını yaparken zorlanıyor, iştahsızlık çekiyor, su kaybetme ve kabızlık belirtisi yaşıyorsa bu belirtiler kabızlık belirtisidir. Kediniz kabız olduğunda veteriner hekiminiz, bu hastalığın altında yatan nedeni test eder ve ona göre bir tedavi planı size sunar. Bu tedavi genelde lif açısından zengin bir mama, kurtları yok etmek, antibiyotik kullanmak, bağırsak yumuşatıcı ve bol sıvı kullanımı içerir. 

 

Kedilerde Diyabet
 

  Sadece insanlar değil kediler de diyabet hastası olabilir. Fakat bu genellikle yaşlı aşırı kilolu kedilerde görülür. Belirtileri ise artan susuzluk ve işeme, kum kabının dışına işeme, uyuşukluk ve depresyon içerir.

 

  Kedilerde diyabetin sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte diyabet aşırı kiloya bağlantısı vardır. Bu nedenle diyabet tedavisi mama değişikliği ve kedilerin ihtiyaçları bağlı olarak ağız yoluyla ilaç tedavisi veya iğneleri de içerir.


Kedilerde Cilt Alerjileri
 

  Kedilerin alerjileri ciltte görünür. Kediniz tırnaklarıyla cildini kaşıyorsa ve vücudunu fazla çiğniyorsa, ciltte döküntü veya yamalar şeklinde tüy döküntüleri varsa veteriner hekime gitmeniz gerekmektedir. Kedilerde cilt alerjisi gıdadan pirelenmeye, polenlerden akıntıya ve hatta küflere kadar değişik sebepleri vardır. Bağışıklık arttırıcı tedavi, mama değişimi ve alerji ile kaşıntıyı önleyici ilaç kullanımı gibi tedavi uygulanır.

 

 

Kedilerde Bağırsak İltihabı ve İshal
 

  İshal, bağırsak iltihabının kesin bir belirtisidir. Kedilerin ince ya da kalın bağırsağını etkiler. Mama değişimi, alerji, bakterilerin aşırı oranda çoğalması, solucanlar hatta böbrek hastalıkları gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Kedilerde ishalin belirtileri iştahsızlık ve kusmadır. Veteriner hekime giderseniz, ishalin nedeni ortaya çıkarılacaktır. Hidrasyon tedavisi, hafif beslenme, mamanın değişimi ve anti ishal ilaçları ise tedavi yöntemleridir.


Kedilerde Alt Yolu İdrar Hastalığı
 

  Kedi hastalıklarında önem sırası olarak birinci sırada diyebiliriz. Hızla kediniz için hayati bir hastalığa dönüşebilir. Kristallerin neden olduğu tıkanıklık, taş varsa ve tedavi edilmezse 3 gün içinde ölüm meydana gelebilir. Bu sebeple aşağıdaki belirtileri görürseniz acil olarak kedinizi veterinere götürün.

 

- Kedinin kum dışında idrarını yapması

- Kanlı idrar

- İdrar yapmaya çalışırken ağlama

- Kedinin idrarını yapamaması

- Cinsel organı aşırı yalama

- Mama yememek ve su içmemek

- Yürürken acı acı bağırma ya da uyuklama

 

  Bu belirtiler alt idrar yolu hastalığının taştan kaynaklanmadığı durumlarda da gerçekleşebilir. Tedavi mesanenin boşaltılması için katerizasyon, taş ya da tıkanıklığın giderilmesi için tedavi tekrarlayan durumlarda ameliyatı içerir.   

Bu site, Sitesepeti ve Solido Grup güvencesi ile hazırlanmıştır. Copyright © 2014